Floristyrket - ett aktat hantverksyrke

Vill du jobba som florist och blomsterdekoratör? Är du dessutom konstnärligt lagd och har blick för färg och form? I så fall är floristyrket något för dig. Vår blomsterskola lär dig floristyrket. Du skapar buketter, bröllops/begravningsbinderi mm. Du utvecklar ditt färgseende, din känsla för form och design inom blomsterbinderi. Läs mer nedan om ett spännande och skapande yrke.

Florist, vad är det?

Enligt Nationalencyklopedin är florist ”internationell beteckning på en person som arbetar i blomsterhandel”. Floristyrket är ett konstnärligt och skapande arbete. Ett arbete där du kommer i kontakt med många människor och där du får följa årets alla högtider och begivenheter. Du får hjälpa människor med att uttrycka sina känslor i såväl glädje som sorg.

Som florist säljer du blommor, krukväxter och blomstertillbehör som krukor, vaser, jord och växtnäring. Floristsysslorna fordrar att du har sinne för färg, form och komposition. Olika slags blommor och grönt skall sättas ihop till en vacker och tilltalande helhet. Ordning och reda, kreativt skapande och social kompetens är ledord för en professionell florist.

Av snittblommor från världens alla hörn skapar du vackra buketter och dekorationer. Till bröllop du gör brudbuketter, tärnbuketter, näbbuketter och andra blomsterdekorationer som pryder såväl kyrkor som festvåningar. Du hjälper även människor att uttrycka sina känslor vid begravningar med hjälp av buketter, dekorationer, kransar och kistdekorationer.

Som florist säljer du också krukväxter och vackert sammansatta krukväxtplanteringar. Du måste ha rikliga kunskaper om de vanligast förekommande inomhusväxterna. Kunskaper om vad växterna heter och hur de skall skötas är ett måste för att du skall kunna ge ett proffsigt intryck och bidra till att köparna kan vårda sina krukväxter väl.

Servicekänsla är viktigt som florist

Som florist får du träffa många olika människor i ditt arbete. Att vara en duktig säljare med ett glatt humör och en utpräglad servicekänsla är viktigt. En florist får aldrig slå sig till ro, utan är tvungen att ständigt bevaka de trender och produktnyheter som kommer från exempelvis inredningsexperter, växtodlare och andra trendgurus. Det gäller att skapa säljande skyltfönster och exponeringsytor av de blommor och kringprodukter du säljer.

Arbetsmarknaden är i dagsläget jämförelsevis god för florister. Det är lätt att ”få in en fot” på arbetsmarknaden eftersom många blomsteraffärer är i stort behov av extrafolk vid högtider. Om du, efter att ha jobbat som florist ett antal år, vill byta bransch, är det en god merit att ha arbetat med färg, form, försäljning och exponering.