Hur har det gått för våra tidigare elever?

Detta jobbar Nina med nu!

Vi har ställt lite frågor till Nina som gick hantverksprogrammet mot florist på Munkeröds Utbildningscenter. Här kan du se vad hon tycker om sin gymnasieskola inriktning mot florist.

Hur kommer det sig att du valde just hantverksprogrammet med floristinriktning på gymnasiet?
Det finns ju så många andra inriktningar. Jag har hela mitt liv velat bli florist. Ända sedan jag började gå har jag plockat blommor berättar min mamma. När jag fyllde 7 år var allt jag önskade mig "massor av blommor". Färg- och form har alltid intresserat mig. Jag har pysslat, virkat och målat så länge som jag kan komma ihåg. Kort sagt, ett yrke som Florist knyter ihop allt detta på bästa möjliga sätt tycker jag. Att dessutom få jobba med levande material är fantastiskt

Hur kom det sig att du valde just vår skola?
Jag ville gärna gå på gymnasiet utan att behöva flytta. Jag började på samhällsprogrammet på Nösnäsgymnasiet. Men jag bytte efter några veckor eftersom jag redan då visste att jag egentligen ville gå på Munkeröd. Där hade jag praktiserat tidigare. Jag har aldrig ångrat en minut att jag bytte.

Berätta lite om vad du gör idag och om vägen dit?
När jag gick andra året på gymnasiet på Munkeröd praktiserade jag på Dekorex Blommor. Där har jag jobbat ända sen dess. Till att börja med kombinerade jag mitt jobbet på Dekorex med andra blomsterbutiker. men studierna krävde mer tid ju närmare studenten jag kom. Sedan blev jag fast antälld på Dekorex. Någon gång hoppas jag få möjlighet att driva egen blomsterbutik.

Vad är det bästa med det som du valt att utbilda dig till?
Färg, form och levande material är det bästa med min utbildning och mitt yrke. Att få skapa och pyssla som en del av arbetsdagen är underbart.

Vad var roligast (vad värdesätter) du mest med utbildningen?
Att vi hade minst två hela dagar i veckan med hantverksteknik/blomsterbinderi på skolan. Att vi fick skapa fritt under vår duktiga lärare Saris handledning var det roligaste av allt. Jag uppskattade både då och nu att vi fick lära oss allt så grundligt och att teknik är superviktigt i vårt arbete. Textningskursen och färgläran använder jag mig av varje dag i mitt yrke

Så här berättar Daniel

Hur kommer det sig att du valde just hantverksprogrammet med floristinriktning på gymnasiet?
Det finns ju så många andra inriktningar. Det var flera olika anledningar. Dels för att jag sedan barnsben arbetat extra i en blomsteraffär. Men också för att programmet inte bara ger dig kunskap om floristik, utan också för att man utvecklas estetiskt och kreativt. Detta har jag haft stor användning av senare efter min skolgång.

Hur kom det sig att du valde just vår skola?
När jag skulle välja tittade jag på flera alternativ. Jag ville gärna ha miljöombyte. Flytta hemifrån tidigt gjorde mig självständig väldigt snabbt, då var en friskola ett bra alternativ. Munkeröds Utbildningscenter var till skillnad från andra skolor väldigt ren och fräsch. Jag kommer ihåg att detta var det första jag fastnade för. Sedan är det en relativt liten skola vilket ger en mer personlig känsla.

Berätta lite om vad du gör idag och om vägen dit?
Efter gymnasiet flyttade jag till Köpenhamn och började arbeta för blomsterkonstnären Tage Andersen. Efter något år flyttade jag till Malmö och började istället pendla till Köpenhamn. I Malmö fick jag möjligheten att köpa en liten bindeributik. Den hade funnits i många, många år. Jag hade butiken i ungefär ett år och sålde den sedan vidare. Därefter följde jag med kärleken till Tanumshede där jag köpte en handelsträdgård. Det var en utmaning och en ny erfarenhet. Det var både binderi till begravningar, bröllop, buketter mm. Men det innebar också odling av fuchsior som vi sålde både över nätet och disk. Vi hade handelsträdgården i flera år. Men dessvärre slutade handelsträdgården i en brand i maj 2011. Efter branden lämnade jag blomsterbranschen och i dag arbetar jag enbart med anläggningsverksamheten Hendia.

Vad är det bästa med det som du valt att utbilda dig till?
Även om jag inte arbetar som florist idag, så arbetar jag en hel del med trädgård. Detta ger mig samma tillfredsställelse som jag fick när jag arbetade som florist. Kreativitet är en gåva som kommer till nytta inom många områden.

Vad var roligast (vad värdesätter) du mest med utbildningen?
Som ensam kille på utbildningen var det väldigt nervöst första dagen man klev in i skolan. Men på den estetiska linjer fanns det andra killar. Tack vare skolans storlek så lärde jag snabbt känna alla och det blev en familjär stämning i klassen. Till skillnad från skolor jag tidigare gått på med 1500 elever så fick man på Munkeröd en mer personlig kontakt med lärarna. Klasserna var mindre och hjälp och stöd fanns nära tillhands. Jag har fortfarande kontakt med flera av lärarna. Vår vänskap är jag än idag väldigt tacksam för.

Detta är Carolines historia

Hur kommer det sig att du valde just hantverksprogrammet med floristinriktning på gymnasiet?
Det finns ju så många andra inriktningar. Jag valde florist för att jag älskar blommor och det var den utbildningen som passade mig bäst just då. Nu, efteråt så ångrar jag mig inte. Det är det bästa jag har gjort. Utbildningen var helt fantastisk. Det var inte alltid lika fantastiskt när man väl var där, men nu efteråt inser jag hur bra vi hade det.

Hur kom det sig att du valde just vår skola?
Jag valde Munkeröd för att skolan låg bra till. Det var en liten, mysig skola som passade mig bra.

Berätta lite om vad du gör idag och om vägen dit?
Idag äger jag en egen blomsterbutik i lilla Högsäter. Butiken är liten, men det finns planer på en större om några år. Det är mitt nästa mål i livet. Detta hade jag aldrig kunnat göra utan mina år på Munkeröd.

Vad är det bästa med det som du valt att utbilda dig till?
Det bästa med mitt yrke är att jag får tillverka/skapa blomsterarbeten med mina händer. Att arbeta med det som man älskar är en helt otrolig känsla. Självklart är det sociala mötet med kunder jätteviktigt. Man får ju faktiskt göra människor glada varje dag.

Vad var roligast (vad värdesätter) du mest med utbildningen?
Det jag värdesätter mest i dag (några år efter utbildningen) är framför allt lärarna. Jag har så många fina minnen från Munkeröd. Speciellt från vår floristlärare Sari. Hon öppnade mina ögon från att gilla blommor till att älska dem och därmed också själva yrket florist. Utan lärarna hade utbildningen varit som vilken annan floristutbildning som helst.