Blomsterförberedelser inför prinsessan Madeleines bröllop

Floristelever och lärare från Munkeröds Floristutbildning i Stockholm fick möjlighet att vara med och förbereda blomsterbinderier inför prinsessan Madeleines bröllop. Från och med tisdagen innan bröllopet var vi på slottet. Det var en mycket spännande och bråd tid för våra florister.

Första dagen var det mycket praktiskt arbete som att lägga oasis i blöt. Vi skulle linda 60 st vackra hårkransar av brudslöja och pistage. Vi började arbeta på en enorm blomstergirlang som skulle vara hela 40 meter av samma material. Den fick förvaras i kyl under natten och vi färdigställde den dagen efter. Under arbetets gång kom då och då någon kunglighet och tittade på alla blomsterförberedelserna - jättespännande!

Det var mängder av ljuvliga blommor av olika slag. Vita och ljust rosa pioner, liljekonvaljer, enorma riddarsporrar i vitt, hundkex, digitalis som var ovanliga i färg (beige) och som passade så bra till kyrkbänkarna. Kyrkan fylldes av försommardofter från alla blommor och direkt från Djurgården transporterades små bokträd till kyrktrappan och de olika dekorationerna. På borggårdens skuggiga sida, dit solen aldrig nådde dekorerade vi med en jättelång, vacker girlang av pionblad och boklöv. Vi fortsatte med Slottskyrkans pampiga fönster. Det var svårt att nå dem eftersom de satt så högt upp. Men så småningom med lite gymnastiska övningar blev det klart. Det var så oerhört vackert och stämningsfullt i kyrkan med alla blommor och dofter. Vi hade en sådan tur att vi var i kyrkan och dekorerade när generalrepetitionerna var i full gång. Den söta barnkören från Adolf Fredriks skola sjöng så vackert. När Madeleine och Chris O´Neill övade vigselakten blev det så stämningsfullt. Vi satte oss stilla och tysta i kyrkbänkarna, inte ett öga förblev torrt.

I kyrkan blev det väldigt varmt och vi fick hålla koll på att ständigt byta ut de blommor som slokade. Men tack vare värmen så doftade det ännu mer, särskilt från liljekonvaljerna. Vi arbetade under ledning av Hovflorist Claes Carlsson och hans medhjälpare Johan Pettersson, Nicklas Jensen samt Tomas Kallin.

För vår skola är detta spännande och meriterande. vi är glada och stolta att vi fick medverka och skapa blomsterhistoria.

Bilder kommer att presenteras så snart vi fått dem av hovets presstjänst.

/Floristlärare Anna Filipsson med påbyggnadsklassen i Årsta, Stockholm.